Het verleden van de Julianalaan

De naam van de Julianalaan is in de vorige eeuw verschillende keren gewijzigd.

In 1910 kreeg de laan al de naam van destijds prinses Juliana (Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, prinses van Oranje, geboren 30 april 1909).

De Julianalaan heette van 1910 tot 1941 Prinses Julianalaan.

Van 1941 tot 1942 Juliana van Stolberglaan, van 1942 tot 1945 Jan van Scorellaan en van 1945 tot 1949 weer Prinses Julianaan.

In 1949 wordt in de gemeenteraad de naam Julianalaan vastgesteld.

3

Emma-hotel
Het Emma-hotel stond op de hoek van de Emmastraat en de Hollandselaan. Het was een Familie Hotel 1e rang. Cafe restauarant, grote lommerrijke tuin, warme en koude baden en een stalling, volgens een advertentie rond de eeuwwisseling. De villa werd in 1891 ingericht als kostschool. Daarna begin 2e eeuw een hotel en na de 2e WO pension Emma. Van 1959 tot 1984 verhuurd aan de NTS en na twee jaar gesloopt door de KRO, die er een nieuw gebouw neerzette.

Deftigste deel Emmastraat
Tussen de Oude Amersfoortseweg en het Tolhuis was vanouds het deftigste deel van de Emmastraat.

 

 

Hoek Koningstraat - Emmastraat

Voor de 1e WO had de firma Olthoff hier een waar meubelpaleis met modelkamers. Indische verlofgangers huurden vaak in Hilversum voor een half jaar een huis. Later woonde in dit huis de veilinghouder P. Dietrich. Beneden was een lunchroom. Nadien heeft de KRO het pand in gebruik genomen. Vanwege instortingsgevaar moesten de ramen worden dichtgemetseld. Bij herinrichting van het terrein is het pand gesloopt. In het huurs met het puntdag rechts woonde jarenlang huisarts H. Stoel.

Vereniging St. Joseph
De KRO kocht in 1930 vor 23.500 gulden dit verwaarloosd pand, het voormalige rk verenigingsgebouw St. Joseph, waarin onder meer een familiebioscoop gevestigd was. Architect Jacques Duncker liet om het oude pand een muur bouwen. De nieuwe radiostudio was in 1941 gereed. Drie jaar daarna kocht de KRO de villa ernaast en ontwierp Willem Maas een grotere studio die in 1938 in gebruik werd genomen.

Prins Hendrik boom
Het kruispunt van het Achterom en de Emmastraat. In het midden van het plantsoen staat de Prins Hendrikboom met Kei. De boom werd op 7 februari 1901 ter gelegenheid van het koninklijk huwelijk geplant door de afdeling door de Nederlandse Maatschappijk voor Tuinbouw en Plantkunde. In het midden staat de stalhouderij van De Jongh, tot voor kort garage. In de villa rechts vestigde zich later de KRO.

Terug naar boven