Fietstocht van Slot-bewoners

Enkele bewoners van de Julianalaan hebben een inventarisatie gemaakt van de panden van de Hilversumse architect J.H. Slot. Zie hier Ze hebben de bewoners van deze panden uitgenodigd voor een presentatie en fietstocht, eind augustus.

Architect Slot

Iedereen kent architect Dudok, maar vrijwil niemand kent architect J.H. Slot. Toch heeft hij veel invloed gehad op het beeld van Hilversum zoals het nu is. Hij heeft veel woningen gebouwd, in een heel bijzondere stijl.
We weten dat hij geboren is in Bloemendaal op 24 juni 1871, maar niet wanneer hij overleden is. Ook weten we niet wat zijn persoonlijke betrokkenheid en gedrevenheid was bij zijn ontwerpen. Wel weten we dat hij een echte Hilversumse architect was en dat hij in 1915 aan de Boomberglaan woonde.

Rijtje woningen van J.H. SlotArt nouveau
Het werk van Slot wordt gekenmerkt door witgepleisterde villa’s met een asymmetrisch uiterlijk dat ontstaat door de opbouw uit verschillende bouwdelen met ongelijke hoogtes en kapvormen. Vaak zijn de woningen voorzien van erkers, serres, loggia’s en terrassen. In zijn werk komt vaak de hoefijzerboog terug als kenmerk van de art-nouveaustijl. Hij ontwierp de eerste Jugendstil-villa´s met vakwerk.

 

Andere panden van Slot

Slot ontwierp in 1908 ook het pand Havenstraat 1-3 waarvoor de gemeente in 2000 nog een restauratiesubsidie heeft verstrekt en het pand van de lijstenwinkel in de Langestraat.

Lijstenwinkel LangestraatWoning/winkel van architect Slot aan de Havenstraat

 

 

 

 

 

Andere panden in Hilversum
Architect Slot heeft meer panden op zijn naam . Enkele voorbeelden zijn:
's Gravelandseweg 55, 166, Hoflaan 2, Langestraat 2-4, Groest 136-138, Oude Enghweg 21, waarvan hieronder enkele foto's.

De Zonnehoek op de 's Gravelandseweg's-Gravelandsweg 166Oude Enghweg 21